Barszcz czerwony to tradycyjna potrawa kuchni Polskiej. Na Wigilię przygotowuje się wersję postną, której podstawą jest esencjonalny wywar z jarzyn, suszonych grzybów i naturalny kwas buraczany. Tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z grzybami. Można też podać barszcz z kruchymi pierożkami lub cebulakami drożdżowymi.
Ja najbardziej lubię taki doprawiony czosnkiem, szczyptą majeranku i sokiem z cytryny. Moja druga połówka wybiera wersję bardziej pikantną i “dosmacza” sobie jeszcze odrobiną mielonego pieprzu.
Barszcz wigilijny
Z podanych proporcji otrzymuje się ponad 3 litry barszczu - około 12 szklanek
Składniki
0,5 selera,
2 pietruszki,
4 marchewki,
por,
cebula,
4 buraki,
10 ziaren pieprzu czarnego,
2 ziarna ziela angielskiego,
liść laurowy,
5 dag suszonych grzybów,
3 szklanki kwasu buraczanego,
1-2 łyżeczki soli,
1-2 ząbki czosnku,
sok z połowy cytryny,
1 łyżeczka cukru,
duża szczypta majeranku.
Przygotowanie
Grzyby dokładnie umyć, zalać dwoma szklankami zimnej wody, zostawić na kilka godzin. Ugotować do miękkości. Wywar przelać przez sitko, zostawić do przygotowania barszczu. Grzyby można wykorzystać do przygotowania uszek.
Buraki umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka razem z burakami, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym, zalać dwoma litrami zimnej wody, Gotować przez 1-1,5 godziny. Wywar jarzynowy odcedzić i połączyć z grzybowym.
Następnie dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego. Staropolska kuchnia podaje taką zasadę: na około 1,5 litra wywaru dolewamy 0,5 litra kwasu buraczanego.
Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia i wyłączamy. Doprawić solą, cukrem, sokiem cytrynowym i roztartymi lub przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ja dosypuję jeszcze trochę majeranku. Można go jednak pominąć.
Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, schować do lodówki aby smaki się “przegryzły”, a potem na kolację tylko podgrzać.
Wskazówki
Z ugotowanych grzybów można przygotować uszka do barszczu lub pieczone pierożki
Comments