To już klasyka wśród sałatek warstwowych. Warto przypomnieć przepis na tą pyszną sałatkę, której smak w pełni można docenić po nałożeniu porcji na talerz i dowolnym zmieszaniu składników.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Składniki
6 jajek,
15 dag żółtego sera,
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
5-6 ogórków konserwowych,
1 puszka kukurydzy,
8 łyżek majonezu,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół i oddzielić białka od żółtek. W dużej misce układać następujące warstwy:
- starte na dużych oczkach białka jajek, tą warstwę posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem,
- starty na dużych oczkach ser żółty,
- odsączonego z zalewy i rozdrobnionego widelcem na mniejsze kawałki tuńczyka,
- 4 łyżki majonezu,
- ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę,
- odsączoną z zalewy kukurydzę, tą warstwę posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem,
- 4 łyżki majonezu,
- żółtka starte na drobnych oczkach
Sałatkę podawać schłodzoną.
Comments