• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

indyk

Gulasz z papryką

gulasz z indyka

Gulasz z udźca indyka z kolorową papryką i pomidorami. Doskonałe danie obiadowe z dodatkiem ryżu, makaronu lub ziemniaków. Można go też podać jako ciepłe danie na kolację z białym pieczywem.

gulasz z udźca indyka

gulasz z udźca indyka

Gulasz z papryką

4 porcje

Składniki

60 dag mięsa z udźca indyka bez kości,
2 puszki  pomidorów bez skóry,
2 cebule,
po 1 żółtej, zielonej i czerwonej papryce,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
3 łyżki oleju,
sól, pieprz.

Przygotowanie

Mięso z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i lekko zrumienić. Dodać cebulę i smażyć aż cebula będzie szklista, około 10 minut. Dodać posiekany czosnek i smażyć razem przez chwilę.

Dodać pomidory z puszki, łagodną paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Gulasz dusić pod przykryciem przez około 40 minut. Dodać pokrojoną  paprykę i gotować jeszcze przez około 20 minut.

Gulasz podawać posypany natką pietruszki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij