Gulasz z udźca indyka z kolorową papryką i pomidorami. Doskonałe danie obiadowe z dodatkiem ryżu, makaronu lub ziemniaków. Można go też podać jako ciepłe danie na kolację z białym pieczywem.
Gulasz z papryką
4 porcje
Składniki
60 dag mięsa z udźca indyka bez kości,
2 puszki pomidorów bez skóry,
2 cebule,
po 1 żółtej, zielonej i czerwonej papryce,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
3 łyżki oleju,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Mięso z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i lekko zrumienić. Dodać cebulę i smażyć aż cebula będzie szklista, około 10 minut. Dodać posiekany czosnek i smażyć razem przez chwilę.
Dodać pomidory z puszki, łagodną paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Gulasz dusić pod przykryciem przez około 40 minut. Dodać pokrojoną paprykę i gotować jeszcze przez około 20 minut.
Gulasz podawać posypany natką pietruszki.
Comments