• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sery

Pikantny sernik z warzywami

sernik z warzywami

Wytrawna odmiana sernika z dodatkiem aromatycznej, pikantnej, hiszpańskiej kiełbasy chorizo. To danie może zaskoczyć swoim smakiem. Nie wymagający dużego nakładu pracy pomysł na lekki obiad, kolację na zimno lub posiłek do pracy.

Sernik warzywny z chorizo

Sernik warzywny z chorizo

Pikantny sernik z warzywami

8 porcji

Składniki

75 dag twarogu,
1/2 brokuła,
1 czerwona papryka,
pęczek dymki (cebulka i szczypior),
10 dag kiełbasy chorizo,
4 jajka,
2 łyżki oliwy,
4 łyżki kaszy manny,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Brokuła i paprykę umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. Dymkę posiekać razem ze szczypiorkiem.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć paprykę, podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać brokuły, dymkę i szczypior, smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Posolić i oprószyć pieprzem, przestudzić.

Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, utrzeć z jajkami na jednolitą masę. Dodać kaszę mannę, podsmażone warzywa i chorizo pokrojone w paseczki. Całość doprawić solą, ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i pieprzem.

Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą serową, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.

Wskazówki

Zamiast chorizo można użyć salami

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij