• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Chłodnik z botwinką

chłodnik z botwinką

Należy do kanonu polskich dań na upalne dni. Kusi smakiem, barwą i przynosi orzeźwienie. Kiedyś robiłam go na bazie zsiadłego mleka … Obecnie, gdy takie mleko dla mnie dostępne jest tylko w sklepie, chłodnik przygotowuję z maślanki zmieszanej z jogurtem greckim.

Do tego duża ilość aromatycznego koperku, szczypiorku, świeży ogórek i rzodkiewki.

Obowiązkowo podaję z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki.

chłodnik z botwinką

chłodnik z botwinką na jogurcie naturalnym

Chłodnik z botwinką

4 porcje

Składniki

0,5 litra maślanki,
1 duży jogurt naturalny typu greckiego (400g),
pęczek botwinki,
pęczek rzodkiewek,
1 średniej wielkości ogórek sałatkowy,
1/2 pęczka koperku,
1/2 pęczka szczypiorku,
1 łyżeczka octu lub łyżka soku z cytryny,
szczypta cukru,
sól, pieprz do smaku
4 jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie

Botwinkę oczyścić, umyć. Buraczki obrać. Liście, łodyżki i buraczki pokroić. Przełożyć do garnka, zalać ½ szklanki wrzącej wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec dodać ocet lub sok z cytryny (botwinka będzie miała piękny buraczkowy kolor), lekko posolić, ostudzić.

Ogórki i rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki lub jeśli ktoś woli w niedużą kostkę. Koperek i szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

Jogurt naturalny roztrzepać z maślanką. Połączyć z botwinką, zieleniną, rzodkiewkami i ogórkiem. Doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem.

Dobrze schłodzić w lodówce. Podawać z cząstkami jajka.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. niecodziennikpary says

    8 czerwca 2018 at 19:21

    Uwielbiamy chłodnik. 🙂 Obowiązkowa pozycja w majowym jadłospisie. 🙂 Świetne zdjęcia. 🙂

    Odpowiedz
    • Stary Zeszyt says

      15 czerwca 2018 at 16:38

      Dziękuję

      Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij