• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ryby i owoce morza

Łosoś w papilotach ze szparagami

łosoś w papilotach

Szybkie,  łatwe, efektowne, pyszne … Filety z łososia z talarkami ziemniaków, zielonymi szparagami, dużą ilością natki pietruszki i pomidorkami koktajlowymi.

łosoś pieczony w pergaminie

łosoś pieczony w pergaminie

 

Łosoś w papilotach ze szparagami

2 porcje

Składniki

1 pęczek zielonych szparagów (500g),
2 filety z łososia bez skóry (po 150 – 200 g każdy),
2 średniej wielkości ziemniaki,
6 pomidorków koktajlowych,
½ pęczka natki pietruszki,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku,
oliwa,

2 duże kwadraty z papieru do pieczenia.

Przygotowanie

Arkusze papieru zgiąć na pół i rozłożyć.

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cieniutkie talarki. Plasterki ziemniaków ułożyć na papierze, nad górną linią zgięcia, w dwóch rzędach tak, aby zachodziły na siebie. Posolić,oprószyć pieprzem i lekko skropić oliwą.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe części łodyg, grubsze można cienko obrać, ułożyć na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Filety skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać, posypać kawałki ryby. Na końcu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych.

Papier zgiąć na pół i zawinąć szczelnie brzegi.

Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Paczuszki lekko przestudzić, ułożyć na talerzach, podawać zamknięte.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij