Szybkie, łatwe, efektowne, pyszne … Filety z łososia z talarkami ziemniaków, zielonymi szparagami, dużą ilością natki pietruszki i pomidorkami koktajlowymi.
Łosoś w papilotach ze szparagami
2 porcje
Składniki
1 pęczek zielonych szparagów (500g),
2 filety z łososia bez skóry (po 150 – 200 g każdy),
2 średniej wielkości ziemniaki,
6 pomidorków koktajlowych,
½ pęczka natki pietruszki,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku,
oliwa,
2 duże kwadraty z papieru do pieczenia.
Przygotowanie
Arkusze papieru zgiąć na pół i rozłożyć.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cieniutkie talarki. Plasterki ziemniaków ułożyć na papierze, nad górną linią zgięcia, w dwóch rzędach tak, aby zachodziły na siebie. Posolić,oprószyć pieprzem i lekko skropić oliwą.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe części łodyg, grubsze można cienko obrać, ułożyć na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Filety skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać, posypać kawałki ryby. Na końcu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych.
Papier zgiąć na pół i zawinąć szczelnie brzegi.
Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Paczuszki lekko przestudzić, ułożyć na talerzach, podawać zamknięte.
Comments