Pyszny chlebek pieczony w garnku. Zdecydowanie w jesiennym klimacie…
Chleb dyniowy z suszoną śliwką
Składniki
25 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
400 g mąki pszennej typ 550,
150 g puree z dyni,
250 ml zimnej wody,
6-7 suszonych śliwek,
1 łyżeczka soli.
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć w małej miseczce z cukrem, aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać puree dyniowe z wodą, przesiać mąkę, dodać sól, pokrojone suszone śliwki, oraz drożdże. Składniki wymieszać łyżką, ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.
Po tym czasie ciasto delikatnie zamieszać łyżką (lekko opadnie) i odstawić ponownie na czas rozgrzewania piekarnika.
Żeliwny garnek wstawić bez pokrywki do zimnego piekarnika. Nagrzać wszystko razem do maksymalnej temperatury 245 – 250 stopni.
Gdy garnek będzie już gorący, wyjąć go ostrożnie, uważać bo jest bardzo gorący. Do garnka delikatnie przełożyć ciasto chlebowe, wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut bez przykrycia. Następnie przykryć pokrywką i piec 25 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć chleb folią aluminiową, aby się za mocno nie przypiekł.
Wyjąć z piekarnika, garnek odwrócić i wytrząsnąć chleb. Pieczywo ostudzić na kratce.
Comments