• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

indyk

Ryżowe burgery

burger ryżowy

Fit burgery z brązowym ryżem, mielonym mięsem z indyka, smażonym jabłkiem i koncentratem pomidorowym. Podawane z liściem sałaty, grubym plastrem pomidora i czerwoną cebulką. A gdy zamieni się jeszcze tradycyjną bułkę do hamburgerów na pełnoziarnistą … to zdecydowanie będzie to smaczny i zdrowy posiłek, bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne, nie tylko dla tych dbających o linię…

burger ryż brązowy

Ryżowe burgery

4 szt.

Składniki

1 woreczek brązowego ryżu,
25 dag mielonego mięsa z indyka,
1 jabłko,
1 średnia cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
¼ łyżeczki soli,
¼ łyżeczki białego pieprzu,
1 jajko,
2 łyżki oleju do smażenia

4 bułki do hamburgerów,
4 liście zielonej sałaty,
1 duży pomidor,
1 czerwona cebula.

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, lekko zeszklić, dodać obrany, zmiażdżony ząbek czosnku. Smażyć razem przez chwilę. Do cebuli dodać starte jabłko, szałwię oraz koncentrat pomidorowy i smażyć 3-5 minut, aż powstanie gęsta pasta. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie połączyć z ugotowanym ryżem, mięsem, jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić.

Uformować 4 okrągłe burgery i usmażyć na pozostałym oleju po około 6 minut z każdej strony.

Tak przygotowane burgery podawać w bułkach z liściem sałaty oraz grubym plastrem pomidora i nie za dużym czerwonej cebuli.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij