Fit burgery z brązowym ryżem, mielonym mięsem z indyka, smażonym jabłkiem i koncentratem pomidorowym. Podawane z liściem sałaty, grubym plastrem pomidora i czerwoną cebulką. A gdy zamieni się jeszcze tradycyjną bułkę do hamburgerów na pełnoziarnistą … to zdecydowanie będzie to smaczny i zdrowy posiłek, bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne, nie tylko dla tych dbających o linię…
Ryżowe burgery
4 szt.
Składniki
1 woreczek brązowego ryżu,
25 dag mielonego mięsa z indyka,
1 jabłko,
1 średnia cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
¼ łyżeczki soli,
¼ łyżeczki białego pieprzu,
1 jajko,
2 łyżki oleju do smażenia
4 bułki do hamburgerów,
4 liście zielonej sałaty,
1 duży pomidor,
1 czerwona cebula.
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, lekko zeszklić, dodać obrany, zmiażdżony ząbek czosnku. Smażyć razem przez chwilę. Do cebuli dodać starte jabłko, szałwię oraz koncentrat pomidorowy i smażyć 3-5 minut, aż powstanie gęsta pasta. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie połączyć z ugotowanym ryżem, mięsem, jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić.
Uformować 4 okrągłe burgery i usmażyć na pozostałym oleju po około 6 minut z każdej strony.
Tak przygotowane burgery podawać w bułkach z liściem sałaty oraz grubym plastrem pomidora i nie za dużym czerwonej cebuli.
Comments