Jedne z moich ulubionych…. Idealnie sprawdzają się do domowych burgerów.
Pełnoziarniste bułki do hamburgerów
4 szt.
Składniki
10 dag mąki wrocławskiej,
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000),
250 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka soli,
15 g świeżych drożdży,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki czarnuszki lub innych ulubionych dodatków,
1 białko jajka.
Przygotowanie
Przesiać do miski oba rodzaje mąki, aby ją napowietrzyć. Otręby z sitka wsypać z powrotem. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki. Dodać sól i oliwę. Wyrobić elastyczne ciasto przez około 5 minut.
Miskę przykryć folią lub ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i uformować 4 okrągłe bułki. Położyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na kolejne 30 minut.
Po tym czasie wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym białkiem, posypać ziarnami czarnuszki.
Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 20 minut. Przestudzić na kratce.
Comments