Figi, tymianek, szynka dojrzewająca i kozi ser to idealne połączenie na spodzie z ciasta francuskiego. Uwielbiam ten smak tarty. Wszystkie składniki doskonale komponują się ze sobą w masie śmietanowo- jajecznej. Tarta jest lekka, a zarazem wykwintna. Możemy ją podać zarówno na obiad, jak i na kolację z lampką wina.
Dużą oszczędnością czasu jest wykorzystanie w tym przepisie gotowego ciasta francuskiego.
Tarta z figami i kozim serem
2-3 porcje
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego,
2-3 świeże figi,
100 g sera koziego (roladka),
2-3 plasterki szynki dojrzewającej,
5-6 orzechów włoskich,
kilka gałązek świeżego tymianku,
2 jajka,
1 kwaśna śmietana 12% (200 g),
sól do smaku.
Przygotowanie
Piekarnik zacząć nagrzewać do 200 stopni (grzanie góra- dół).
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ewentualnie odciąć nadmiar).
Figi umyć, pokroić w ćwiartki, ser pokroić w talarki, plasterki szynki podzielić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki ułożyć naprzemiennie na przygotowanym cieście francuskim, szynkę fantazyjnie pozawijać. Jajka roztrzepać ze śmietaną i solą. Wylać masę śmietanową na tartę. Na wierzchu ułożyć orzechy włoskie i gałązki tymianku. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 40 minut do lekkiego zrozumienia masy śmietanowej.
Comments