• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

przystawki

Tarta z figami i kozim serem

Tarta z figami i kozim serem

Figi, tymianek, szynka dojrzewająca i kozi ser to idealne połączenie na spodzie z ciasta francuskiego. Uwielbiam ten smak tarty. Wszystkie składniki doskonale komponują się ze sobą w masie śmietanowo- jajecznej. Tarta jest lekka, a zarazem wykwintna. Możemy ją podać zarówno na obiad, jak i na kolację z lampką wina.

Dużą oszczędnością czasu jest wykorzystanie w tym przepisie gotowego ciasta francuskiego.

Tarta z figami i kozim serem

Tarta z figami i kozim serem

2-3 porcje

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego,
2-3 świeże figi,
100 g sera koziego (roladka),
2-3 plasterki szynki dojrzewającej,
5-6 orzechów włoskich,
kilka gałązek świeżego tymianku,
2 jajka,
1 kwaśna śmietana 12% (200 g),
sól do smaku.

Przygotowanie

Piekarnik zacząć nagrzewać do 200 stopni (grzanie góra- dół).

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ewentualnie odciąć nadmiar).

Figi umyć, pokroić w ćwiartki, ser pokroić w talarki, plasterki szynki podzielić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki ułożyć naprzemiennie na przygotowanym cieście francuskim, szynkę fantazyjnie pozawijać. Jajka roztrzepać ze śmietaną i solą. Wylać masę śmietanową na tartę. Na wierzchu ułożyć orzechy włoskie i gałązki tymianku. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 40 minut do lekkiego zrozumienia masy śmietanowej.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij