Filet drobiowy, zielona fasolka szparagowa, pomidory i czarne oliwki to zestaw, który znajdzie wielu chętnych. Jest niesamowicie aromatyczny i gotowy w zaledwie 30 minut. Tak przygotowany kurczak nie potrzebuje już żadnych dodatków. Można jednak podać go z kawałkami świeżej bagietki.
Filet z kurczaka z pomidorami i fasolką szparagową
2 porcje
Składniki
1 duża pierś z kurczaka,
20 dag zielonej fasolki szparagowej,
3 średnie pomidory,
20 czarnych oliwek bez pestek,
2-3 plasterki szynki dojrzewającej,
garść listków bazylii,
2 gałązki świeżego tymianku,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie
Potrzebny będzie garnek z wrzątkiem oraz miska z zimną wodą (najlepiej z kostkami lodu).
Fasolkę przebrać, obciąć szypułki, opłukać i zblanszować, tzn. wrzucić do garnka z wrzątkiem na około 3 minuty. Po tym czasie przełożyć ją do miski z zimną wodą. Dzięki temu nie straci zielonego koloru.
Pomidory sparzyć wrzątkiem (można wykorzystać ten z blanszowania fasolki), obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Pierś kurczaka oczyścić z błonek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć wzdłuż na dwie części, można jeszcze odciąć polędwiczkę. Mięso oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni średniej wielkości rozgrzać 2 łyżki oliwy. Filety z kurczaka usmażyć z obu stron na rumiano. Plasterki szynki podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na podsmażonych filetach z kurczaka. Na patelni ułożyć również wokół mięsa odcedzoną fasolkę. Całość smażyć przez około 2 minuty. Następnie kawałki szynki ściągnąć bezpośrednio na patelnię. Chwilę smażyć, aż szynka lekko się zrumieni. Kurczaka możemy przewrócić na drugą stronę. Zwiększyć ogień. Wrzucić pomidory, oliwki, listki bazylii i 2 łyżki masła. Doprawić całość solą i pieprzem. Gdy masło się rozpuści wlać wino i chwilę odparować, aż powstanie kremowy sos.
Usmażonego kurczaka przełożyć na talerze wraz z warzywami. Na koniec posypać listkami świeżego tymianku.
Wskazówki
Szynkę dojrzewającą można zastąpić bekonem lub wędzonym boczkiem.
Comments