• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Filet z kurczaka z pomidorami i fasolką szparagową

Pierś z kurczaka z pomidorami

Filet drobiowy, zielona fasolka szparagowa, pomidory i czarne oliwki to zestaw, który znajdzie wielu chętnych. Jest niesamowicie aromatyczny i gotowy w zaledwie 30 minut. Tak przygotowany kurczak nie potrzebuje już żadnych dodatków. Można jednak podać go z kawałkami świeżej bagietki.

Kurczak z fasolką szparagową

Filet z kurczaka z pomidorami i fasolką szparagową

2 porcje

Składniki

1 duża pierś z kurczaka,
20 dag zielonej fasolki szparagowej,
3 średnie pomidory,
20 czarnych oliwek bez pestek,
2-3 plasterki szynki dojrzewającej,
garść listków bazylii,
2 gałązki świeżego tymianku,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie

Potrzebny będzie garnek z wrzątkiem oraz miska z zimną wodą (najlepiej z kostkami lodu).

Fasolkę przebrać, obciąć szypułki, opłukać i zblanszować, tzn. wrzucić do garnka z wrzątkiem na około 3 minuty. Po tym czasie przełożyć ją do miski z zimną wodą. Dzięki temu nie straci zielonego koloru.

Pomidory sparzyć wrzątkiem (można wykorzystać ten z blanszowania fasolki), obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.

Pierś kurczaka oczyścić z błonek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć wzdłuż na dwie części, można jeszcze odciąć polędwiczkę. Mięso oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni średniej wielkości rozgrzać 2 łyżki oliwy. Filety z kurczaka usmażyć z obu stron na rumiano. Plasterki szynki podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na podsmażonych filetach z kurczaka. Na patelni ułożyć również wokół mięsa odcedzoną fasolkę. Całość smażyć przez około 2 minuty. Następnie kawałki szynki ściągnąć bezpośrednio na patelnię. Chwilę smażyć, aż szynka lekko się zrumieni. Kurczaka możemy przewrócić na drugą stronę. Zwiększyć ogień. Wrzucić pomidory, oliwki, listki bazylii i 2 łyżki masła. Doprawić całość solą i pieprzem. Gdy masło się rozpuści wlać wino i chwilę odparować, aż powstanie kremowy sos.

Usmażonego kurczaka przełożyć na talerze wraz z warzywami. Na koniec posypać listkami świeżego tymianku.

Wskazówki

Szynkę dojrzewającą można zastąpić bekonem lub wędzonym boczkiem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij