Ten chleb ma przyjemny kwaskowaty aromat i zdecydowany żytni smak. Lekkości dodaje mu pszenna mąka chlebowa. Chleb jest znakomity … ale dla wielbicieli kminku.
Chleb żytni z kminkiem
Składniki
Zakwas
150 g wody,
1 łyżka zakwasu,
180 g mąki żytniej razowej (typ 2000).
Chleb
270 g mąki pszennej chlebowej,
150 g letniej wody,
1 łyżka całego kminku,
1 lekko czubata łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonych drożdży,
przygotowany wcześniej zakwas.
Przygotowanie
Z podanych składników przygotować zakwas. Odstawić w przykrytej misce na 14-16 godzin w ciepłe miejsce.
Uwaga! do przygotowania zakwasu nie używać metalowej miski.
Przygotować ciasto chlebowe. Do miski włożyć wszystkie składniki. Mieszać całość mikserem lub wyrabiać w robocie planetarnym przez około 8-10 minut.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy. Wierzch wyrównać. Przykryć czystą ściereczką i wstawić na czas wyrastania do piekarnika nagrzanego do 25 stopni (grzałka góra-dół) na około 2 godziny. Po tym czasie keksówkę wyjąć z piekarnika, piekarnik nagrzać do 240 stopni, ponownie włożyć chleb i piec przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni i piec jeszcze przez 20-25 minut.
Po upieczeniu od razu wyciągnąć z formy, oderwać papier i studzić na kratce.
Comments