• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pieczywo

Chleb żytni z kminkiem

Chleb żytni z kminkiem

Ten chleb ma przyjemny kwaskowaty aromat i zdecydowany żytni smak. Lekkości dodaje mu pszenna mąka chlebowa. Chleb jest znakomity … ale dla wielbicieli  kminku.

Chleb żytni z kminkiem

Chleb żytni z kminkiem

Składniki

Zakwas
150 g wody,
1 łyżka zakwasu,
180 g mąki żytniej razowej (typ 2000).

Chleb
270 g mąki pszennej chlebowej,
150 g letniej wody,
1 łyżka całego kminku,
1 lekko czubata łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonych drożdży,
przygotowany wcześniej zakwas.

Przygotowanie

Z podanych składników przygotować zakwas. Odstawić w przykrytej misce na 14-16 godzin w ciepłe miejsce.
Uwaga! do przygotowania zakwasu nie używać metalowej miski.

Przygotować ciasto chlebowe. Do miski włożyć wszystkie składniki. Mieszać całość mikserem lub wyrabiać w robocie planetarnym przez około 8-10 minut.

Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy. Wierzch wyrównać. Przykryć czystą ściereczką i wstawić na czas wyrastania do piekarnika nagrzanego do 25 stopni (grzałka góra-dół) na około 2 godziny. Po tym czasie keksówkę wyjąć z piekarnika, piekarnik nagrzać do 240 stopni, ponownie włożyć chleb i piec przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni i piec jeszcze przez 20-25 minut.

Po upieczeniu od razu wyciągnąć z formy, oderwać papier i studzić na kratce.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij