• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Kurczak teriyaki

orientalny kurczak teriyaki

Błyskawiczny kurczak teriyaki to przepis inspirowany kuchnią azjatycką. Szybkie danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.

kurczak teryiaki

Kurczak teriyaki

4 porcje

Składniki

1 podwójna pierś kurczaka,
1 czerwona papryka,
1 brokuł,
½ szklanki sosu sojowego,
⅓ szklanki płynnego miodu,
2 łyżki jasnego sezamu,
2 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Piersi kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę, oprószyć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso na rumiano.

W tym czasie brokuła podzielić na różyczki, opłukać. Paprykę umyć, pozbawić pestek, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Czosnek obrać, drobno posiekać.

Gdy kurczak się lekko zrumieni na patelnię dodać czosnek i chwilę smażyć razem. Następnie wlać sos sojowy, miód oraz sezam. Całość redukować na średnim ogniu przez około 3 minuty mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Kawałki kurczaka zdjąć z patelni do miski. Do pozostałego na patelni sosu dodać cebulę, chwilę podsmażyć, następnie dodać  paprykę i różyczki brokuła. Zamieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.

Na koniec dodać kurczaka, wymieszać.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij