Błyskawiczny kurczak teriyaki to przepis inspirowany kuchnią azjatycką. Szybkie danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Kurczak teriyaki
4 porcje
Składniki
1 podwójna pierś kurczaka,
1 czerwona papryka,
1 brokuł,
½ szklanki sosu sojowego,
⅓ szklanki płynnego miodu,
2 łyżki jasnego sezamu,
2 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Piersi kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso na rumiano.
W tym czasie brokuła podzielić na różyczki, opłukać. Paprykę umyć, pozbawić pestek, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Gdy kurczak się lekko zrumieni na patelnię dodać czosnek i chwilę smażyć razem. Następnie wlać sos sojowy, miód oraz sezam. Całość redukować na średnim ogniu przez około 3 minuty mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Kawałki kurczaka zdjąć z patelni do miski. Do pozostałego na patelni sosu dodać cebulę, chwilę podsmażyć, następnie dodać paprykę i różyczki brokuła. Zamieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Na koniec dodać kurczaka, wymieszać.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Comments