• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

bez chleba

Cukiniowe spaghetti z wędzonym pstrągiem

Makaron z wędzonym pstrągiem

Delikatny makaron z cukinii z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem. Tak przygotowane spaghetti warzywne z kawałkami wędzonego pstrąga i parmezanem to propozycja na błyskawiczny, zdrowy obiad.

Makaron warzywny z cukinii

Cukiniowe spaghetti z wędzonym pstrągiem

2 porcje

Składniki

1 średnia cukinia,
5 pomidorków koktajlowych,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
1/2 wędzonego pstrąga,
2 łyżki tartego parmezanu,
sól, pieprz do smaku,
opcjonalnie świeże oregano.

Przygotowanie

Cukinię i pomidorki umyć. Cukinię za pomocą specjalnej maszynki lub obieraczki do julienne pokroić w cienkie paseczki jak spaghetti.

Temperówka julienne

Temperówka julienne

Pomidorki przekroić na połówki. Czosnek obrać z łupinek, drobno posiekać. Mięso ryby oddzielić widelcem od ości, podzielić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć przez chwilę drobno posiekany czosnek.

Następnie dodać pomidorki oraz warzywny makaron. Podsmażyć całość przez około 2-3 minuty na koniec doprawiając solą, pieprzem i listkami oregano.

Spaghetti przełożyć na talerze, ułożyć na wierzchu kawałki wędzonego pstrąga i posypać parmezanem.

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij