Pasta z gotowanego na parze lub pieczonego w piekarniku łososia idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się również jako dip do imprezowych przekąsek.
Pasta z łososia
Składniki
40 dag filetu świeżego łososia ze skórą,
1 średni ogórek kiszony,
1/2 łodygi selera naciowego,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka majonezu,
2 łyżeczki musztardy francuskiej,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Przygotować garnek do gotowania na parze. Wlać wodę, zagotować. Łososia umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Na wkładzie do gotowania na parze ułożyć przygotowaną rybę skórą do dołu, przykryć pokrywką i gotować przez około 10 minut, ostudzić. Łososia można również upiec w piekarniku.
Seler naciowy i ogórka kiszonego pokroić w drobną kostkę.
Widelcem oddzielić mięso ryby od skóry, przełożyć do miseczki, dodać majonez, musztardę francuską, sól i pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Wszystkie składniki dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą pastę.
Dodać pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki, wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Comments