• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pasty do chleba

Pasta z łososia

Pasta rybna z łososia

Pasta z gotowanego na parze lub pieczonego w piekarniku łososia idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się również jako dip do imprezowych przekąsek.

Pasta z łososia

Pasta z łososia

Składniki

40 dag filetu świeżego łososia ze skórą,
1 średni ogórek kiszony,
1/2 łodygi selera naciowego,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka majonezu,
2 łyżeczki musztardy francuskiej,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Przygotować garnek do gotowania na parze. Wlać wodę, zagotować. Łososia umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Na wkładzie do gotowania na parze ułożyć przygotowaną rybę skórą do dołu, przykryć pokrywką i gotować przez około 10 minut, ostudzić. Łososia można również upiec w piekarniku.

Seler naciowy i ogórka kiszonego pokroić w drobną kostkę.

Widelcem oddzielić mięso ryby od skóry, przełożyć do miseczki, dodać majonez, musztardę francuską, sól i pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Wszystkie składniki dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą pastę.

Dodać pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki, wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij