• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ciasta

Tarta z truskawkami

ciasto z owocami

Tarta z budyniem i galaretką to obowiązkowy deser w sezonie truskawkowym.  Jest łatwa w przygotowaniu ale… trzeba trochę poczekać, aż kruchy spód i masa budyniowa przestygną, a galaretka zacznie tężeć. Przygotowanie można podzielić na dwa etapy. Wcześniej upiec kruche ciasto, a następnego dnia przygotować górną warstwę: budyń i truskawki z galaretką.

tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Składniki

Kruche ciasto

30 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru,
1 żółtko.

Wierzch

1 budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym,
400 ml mleka,
1 łyżka masła,
2 łyżki cukru,
1 galaretka o smaku truskawkowym,
50-60 dag truskawek.

Przygotowanie

Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Wtedy dodać żółtko, zarobić szybko kruche ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

W tym czasie można już się zabrać za przygotowanie galaretki. Zagotować wodę, odmierzyć 400 ml (trochę mniej niż w przepisie na opakowaniu). Zawartość torebki wsypać do wody, dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia, odstawić – niech stygnie.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii na grubość około 1 cm, wyłożyć nim boki i dno formy na tartę, ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Kruchy spód piec około 15-20 minut na złoty kolor. Ostudzić.

Przygotować masę budyniową. Z 400 ml zimnego mleka odlać około pół szklanki i rozmieszać w niej zawartość torebki. Resztę mleka zagotować w rondelku dodając dwie łyżki cukru. Gdy mleko się zagotuje, garnek ściągnąć na bok, wlać rozmieszany proszek, ponownie postawić na ogniu i ciągle mieszając zagotować. Do lekko przestudzonego budyniu dodać dużą łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Chłodną masę wyłożyć na kruchy spód.

Sprawdzić, czy galaretka zaczyna tężeć. Gdyby jeszcze była zbyt płynna, można ją wstawić do lodówki. Należy jednak pilnować, aby nie doprowadzić do zastygnięcia.

Truskawki przebrać, umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na wierzchu ciasta. Owoce zalać tężejącą galaretką.

Ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Wskazówki

Truskawki można zastąpić innymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, borówki amerykańskie, winogrona bezpestkowe.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij