Wywodzący się z kuchni indyjskiej koktajl z mango, jogurtu naturalnego i mleka to pożywne orzeźwienie w upalne dni.
Idealne na podwieczorek, zdrowe smoothie dla dzieci i dla dorosłych.
Mango lassi
3-4 porcje
Składniki
1 duże dojrzałe mango lub 2 mniejsze,
1 szklanka mleka,
1 duży jogurt naturalny (400 ml),
3 ziarna kardamonu,
1 łyżka płynnego miodu,
3 łyżki prażonych solonych pistacji.
Przygotowanie
Pistacje obrać z łupinek. Posiekać nożem lub utłuc w moździerzu.
Mleko wlać do rondelka, dodać ziarna kardamonu, mocno podgrzać, aby mleko przeszło aromatem kardamonu, przestudzić. Mleko zblendować z kardamonem i przelać przez sitko do naczynia, w którym będzie miksowany napój.
Mango obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ usuwając pestkę. Mango, jogurt, miód dodać do pojemnika z mlekiem. Zblendować dokładnie na gładki mus. Koktajl podawać posypany pistacjami.
Wskazówki
Zamiast świeżego mango można użyć pulpy z mango.
Comments