• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Zupa krem z białych szparagów

białe szparagi z pasternakiem

Wiosną, kiedy trwa sezon na szparagi, warto skusić się na zupę z delikatnych białych szparagów i pasternaku. Pikanterii dodaje kruszonka z hiszpańskiego chorizo i japońskiej panierki panko.

zupa krem ze szparagów

Zupa krem z białych szparagów

4 porcje

Składniki

1 pęczek białych szparagów,
40 dag pasternaku,
2 białe cebule średniej wielkości,
10 dag kiełbasy chorizo w kawałku,
2-3 łyżki panierki panko,
2 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
1,5 litra gorącego bulionu warzywnego,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%,
sól, pieprz do smaku.

Bulion warzywny

1 marchew,
2 łodygi selera naciowego,
1 cebula.

Przygotowanie

Bulion warzywny

Marchew (można nie obierać) i łodygi selera naciowego dobrze umyć. Seler pokroić na 2-3 kawałki. Cebulę obrać z łupinek. Warzywa włożyć do garnka, zalać ok. 1,5 litra zimnej wody. Gotować pod przykryciem przez około godzinę od momentu zawrzenia. Bulionu nie doprawiać przyprawami.

Zupa

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, przełożyć do zimnego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodać 2 łyżki masła i zacząć smażyć. Należy pamiętać aby od czasu do czasu zamieszać i nie przypalić cebuli.

W tym czasie obrać pasternak i pokroić go w dużą kostkę, dodać do garnka z cebulą, lekko oprószyć solą i pieprzem. Dalej smażyć składniki zupy w dalszym ciągu od czasu do czasu mieszając.

Łodygi szparagów obrać obieraczką do warzyw, dokładnie aby nie pozostawić włókien, odciąć twarde końce, opłukać, pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do pasternaku i cebuli. Smażyć razem przez około 10 minut. Dodać gorący bulion i gotować jeszcze przez kolejne 10 minut.

Dodać gałkę muszkatołową (najlepsza jest taka świeżo starta), śmietankę i sól, zagotować. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładki krem, ewentualnie doprawić solą. Można dodatkowo przetrzeć ją przez metalowe sitko, będzie wtedy jeszcze bardziej aksamitna.

Kruszonka z chorizo

Chorizo pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać łyżkę oliwy i smażyć, aż lekko się wytopi charakterystyczny tłuszczyk. Kiełbasa nie powinna być zrumieniona. Wyłączyć gaz, dodać panierkę panko i wymieszać, aż panierka wchłonie cały paprykowy tłuszcz.

Zupę nalać do misek i udekorować chrupiącą posypką.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij