Wiosną, kiedy trwa sezon na szparagi, warto skusić się na zupę z delikatnych białych szparagów i pasternaku. Pikanterii dodaje kruszonka z hiszpańskiego chorizo i japońskiej panierki panko.
Zupa krem z białych szparagów
4 porcje
Składniki
1 pęczek białych szparagów,
40 dag pasternaku,
2 białe cebule średniej wielkości,
10 dag kiełbasy chorizo w kawałku,
2-3 łyżki panierki panko,
2 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
1,5 litra gorącego bulionu warzywnego,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%,
sól, pieprz do smaku.
Bulion warzywny
1 marchew,
2 łodygi selera naciowego,
1 cebula.
Przygotowanie
Bulion warzywny
Marchew (można nie obierać) i łodygi selera naciowego dobrze umyć. Seler pokroić na 2-3 kawałki. Cebulę obrać z łupinek. Warzywa włożyć do garnka, zalać ok. 1,5 litra zimnej wody. Gotować pod przykryciem przez około godzinę od momentu zawrzenia. Bulionu nie doprawiać przyprawami.
Zupa
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, przełożyć do zimnego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodać 2 łyżki masła i zacząć smażyć. Należy pamiętać aby od czasu do czasu zamieszać i nie przypalić cebuli.
W tym czasie obrać pasternak i pokroić go w dużą kostkę, dodać do garnka z cebulą, lekko oprószyć solą i pieprzem. Dalej smażyć składniki zupy w dalszym ciągu od czasu do czasu mieszając.
Łodygi szparagów obrać obieraczką do warzyw, dokładnie aby nie pozostawić włókien, odciąć twarde końce, opłukać, pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do pasternaku i cebuli. Smażyć razem przez około 10 minut. Dodać gorący bulion i gotować jeszcze przez kolejne 10 minut.
Dodać gałkę muszkatołową (najlepsza jest taka świeżo starta), śmietankę i sól, zagotować. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładki krem, ewentualnie doprawić solą. Można dodatkowo przetrzeć ją przez metalowe sitko, będzie wtedy jeszcze bardziej aksamitna.
Kruszonka z chorizo
Chorizo pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać łyżkę oliwy i smażyć, aż lekko się wytopi charakterystyczny tłuszczyk. Kiełbasa nie powinna być zrumieniona. Wyłączyć gaz, dodać panierkę panko i wymieszać, aż panierka wchłonie cały paprykowy tłuszcz.
Zupę nalać do misek i udekorować chrupiącą posypką.
Comments