Szybka, bardzo smaczna i mocno czosnkowa surówka. Świetnie pasuje do mięs, ryb i dań jarskich.
Surówka z kapusty pekińskiej
4 porcje
Składniki
1 mała kapusta pekińska lub pół średniej (ok. 300 g),
1 jabłko,
1 mała cebula,
15 suszonych śliwek kalifornijskich,
2 ząbki czosnki,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sok z połowy cytryny,
duża szczypta cukru,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Kapustę pekińską drobno poszatkować zostawiając białą końcówkę (głąb). Śliwki pokroić w paseczki. Cebulę i jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę.
Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z wszystkimi składnikami surówki.
Comments