• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kasza

Kasza bulgur z warzywami

kasza bulgur z warzywami

Jednogarnkowe kaszotto z czerwoną papryką, selerem naciowym, porem, cebulą i czosnkiem. Proste, szybkie i pyszne.

Kaszotto z warzywami

Kasza bulgur z warzywami

2-3 porcje

Składniki

200 g kaszy bulgur,
1 łodyga selera naciowego,
1 czerwona papryka,
1 czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
kawałek białej części pora (około 10 cm),
pół dużego pęczka natki pietruszki,
0,5 szklanki białego wina,
2 szklanki gorącego bulionu drobiowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka brązowego cukru,
2-3 duże łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Kaszę opłukać na sitku pod zimną wodą, odsączyć.

Cebulę i ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.

Pozostałe warzywa umyć i również pokroić w niedużą kostkę.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulkę. Następnie dodać czosnek i pokrojony seler naciowy, smażyć razem przez chwilę. Dodać kaszę, smażyć przez około minutę cały czas mieszając, podlać białym winem, gotować kilkanaście sekund aż wino odparuje. Potem stopniowo dodawać wywar drobiowy i gotować kaszę bez przykrycia aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Czynność powtarzać aż kasza będzie ugotowana al dente (całość trwa około 14 minut). W połowie gotowania, po około 7 minutach, dodać przygotowaną paprykę i pora.

Kaszotto na końcu przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszać jeszcze delikatnie przez dwie minuty, aż masło się rozpuści.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij