
Jednogarnkowe kaszotto z czerwoną papryką, selerem naciowym, porem, cebulą i czosnkiem. Proste, szybkie i pyszne.
Kasza bulgur z warzywami
2-3 porcje
Składniki
200 g kaszy bulgur,
1 łodyga selera naciowego,
1 czerwona papryka,
1 czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
kawałek białej części pora (około 10 cm),
pół dużego pęczka natki pietruszki,
0,5 szklanki białego wina,
2 szklanki gorącego bulionu drobiowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka brązowego cukru,
2-3 duże łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Kaszę opłukać na sitku pod zimną wodą, odsączyć.
Cebulę i ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
Pozostałe warzywa umyć i również pokroić w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulkę. Następnie dodać czosnek i pokrojony seler naciowy, smażyć razem przez chwilę. Dodać kaszę, smażyć przez około minutę cały czas mieszając, podlać białym winem, gotować kilkanaście sekund aż wino odparuje. Potem stopniowo dodawać wywar drobiowy i gotować kaszę bez przykrycia aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Czynność powtarzać aż kasza będzie ugotowana al dente (całość trwa około 14 minut). W połowie gotowania, po około 7 minutach, dodać przygotowaną paprykę i pora.
Kaszotto na końcu przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszać jeszcze delikatnie przez dwie minuty, aż masło się rozpuści.
Comments