• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sałatki

Sałatka „Caprese” z figami i mozzarellą

Sałatka „Caprese” z figami i mozzarellą

Zielony, biały i czerwony to kolory włoskiej sałatki Caprese nawiązującej do kolorów włoskiej flagi. Tradycyjnie to naprzemiennie poukładane plasterki pomidorów oraz mozzarelli, udekorowane listkami zielonej bazylii i skropione oliwą.

Obecnie można spotkać wersje z pieczonymi burakami, cukinią, awokado. Czy to jeszcze jest Caprese? Nie wiem. Wszystkie te sałatki mają jedną wspólną cechę, składniki są w trzech charakterystycznych kolorach.

Moja wersja to połączenie tradycji kuchni polskiej, czyli dżemu z czerwonych borówek i gruszek, ze składnikami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej. Pikantna rukola, słodkie figi i neutralna w smaku mozzarella idealnie komponują się ze słodko kwaśnym smakiem domowego dżemu.

Można również użyć „kupnego” dżemu żurawinowego.

Sałatka „Caprese” z figami,mozzarellą i czerwoną borówką

 

Sałatka „Caprese” z figami i mozzarellą

dla 2 osób

Składniki

1 garść listków rukoli,
2-3 świeże figi,
1 kulka mozzarelli (125 g),
dżem z czerwonych borówek lub żurawiny.

Przygotowanie

Listki rukoli dokładnie umyć. Figi umyć, pokroić na plasterki. Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć rukolę oraz figi na przemian z serem. Udekorować kilkoma łyżkami dżemu z czerwonych borówek lub z żurawiny.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Jaglusia says

    11 września 2016 at 14:24

    Pięknie to wygląda. 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij