• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

tarty

Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą

Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą

Prosta do przygotowania oraz bardzo zdrowa propozycja na obiad, kolację czy przekąskę do pracy.  Przyrządzenie tej tarty na gotowym cieście francuskim zajmie nie więcej niż 25 minut. Słodkawy smak buraka podkreślają orzechy włoskie. Równoważony jest on przez słoną fetę i ostrą rukolę. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

Buraki oprócz zalet smakowych, mają doskonałe walory odżywcze, odkwaszają i oczyszczają organizm. Pestki słonecznika i orzechy włoskie pomimo dużej kaloryczności poprawiają naszą urodę, usprawniają pracę mózgu, chronią przed chorobami serca. Ocet balsamiczny poprawia trawienie i spalanie tłuszczu. Ostra w smaku rukola ma składniki działające antywirusowo i oczyszczająco z toksyn.

Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą

Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą

Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą

Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą

4 porcje

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 średniej wielkości gotowany lub pieczony burak,
1/2 czerwonej cebuli,
10 dag sera typu feta,
2 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
1 łyżka pestek słonecznika,
kilka listków rukoli,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Ugotowanego buraka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać, wymieszać z buraczkami i 1 łyżeczką octu balsamicznego. Doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 200OC.

Ciasto francuskie podzielić na cztery części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim kawałki ciasta. Pozostawiając brzeg ułożyć buraczki, pokruszyć fetę, posypać orzechami włoskimi (można je wcześniej trochę posiekać) i pestkami słonecznika.

Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Udekorować listkami rukoli.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Lady Laura. says

    28 września 2017 at 17:34

    Cudo.

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij