Uwielbia je każde dziecko i chyba nie ma dorosłych, którzy potrafią się im oprzeć. Pachnące wanilią i cytryną delikatne wafle na bazie naturalnego serka homogenizowanego, bez dodatku tłuszczu, słodzone naturalnym miodem, podane z owocami są idealne na każdą okazję.
Gofry miodowe
10 sztuk okrągłych serduszek
Składniki
25 dag serka homogenizowanego,
5 dag cukru pudru,
2 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki płynnego miodu,
skórka starta z 1 cytryny,
szczypta soli,
1 laska wanilii,
olej do smarowania gofrownicy.
Przygotowanie
Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, twarożek homogenizowany, jajka, mleko, miód, skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, delikatnie rozchylić, wydobyć łyżeczką zawartość i dodać do mąki.
Składnik zmiksować na jednolite ciasto.
Rozgrzać zamkniętą gofrownicę. Ewentualnie przed pieczeniem każdego wafla posmarować płyty grzewcze niewielką ilością oleju. Cienką warstwę ciasta rozprowadzić na dolnej płycie i zamknąć gofrownicę. Piec przez około 4 minuty do uzyskania złotobrązowej barwy.
Gotowe gofry studzić na kratce do pieczenia. Gofry po upieczeniu są bardzo miękkie. Twardnieją gdy ostygną.
Podawać z sezonowymi owocami, jogurtem naturalnym lub bitą śmietaną.
Comments