• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Zupa krem ze szparagów

zupa krem ze szpargów

Kremowa zupa z zielonych szparagów z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną. Dodatkowego aromatu dodaje jej świeży koperek. Najlepiej smakuje z grzankami z pszennego pieczywa skropionego oliwą.

szparagowa zupa krem

Zupa krem ze szparagów

4 porcje

Składniki

50 dag zielonych szparagów,
1 porcja włoszczyzny,
3 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna pieprzu,
1 listek laurowy,
2 łyżki posiekanego koperku,
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
10 dag wędzonego łososia,
sól.

Przygotowanie

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziarna pieprzu, ziele angielski, liść laurowy i około 1/2 łyżeczki soli. Gotować około 30 minut od momentu zagotowania.

Z bulionu warzywnego wyciągnąć łyżką cedzakową włoszczyznę i przyprawy. Szparagi opłukać, usunąć zdrewniałe części łodyg. Najlepiej odłamać, szparagi pękają tam gdzie kończy się zdrewniała część. Odciąć główki, resztę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka. Po 10 minutach wyciągnąć kilka główek szparagów do dekoracji. Gotować około 25 minut.

Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować dodając ugotowany wcześniej seler i korzeń pietruszki, doprawić ewentualnie solą.

Łososia pokroić w cienkie paski. Zupę podawać udekorowaną łyżką śmietany, ugotowanymi główkami szparagów, paskami łososia i posypaną koperkiem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij