
Kremowa zupa z zielonych szparagów z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną. Dodatkowego aromatu dodaje jej świeży koperek. Najlepiej smakuje z grzankami z pszennego pieczywa skropionego oliwą.
Zupa krem ze szparagów
4 porcje
Składniki
50 dag zielonych szparagów,
1 porcja włoszczyzny,
3 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna pieprzu,
1 listek laurowy,
2 łyżki posiekanego koperku,
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
10 dag wędzonego łososia,
sól.
Przygotowanie
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziarna pieprzu, ziele angielski, liść laurowy i około 1/2 łyżeczki soli. Gotować około 30 minut od momentu zagotowania.
Z bulionu warzywnego wyciągnąć łyżką cedzakową włoszczyznę i przyprawy. Szparagi opłukać, usunąć zdrewniałe części łodyg. Najlepiej odłamać, szparagi pękają tam gdzie kończy się zdrewniała część. Odciąć główki, resztę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka. Po 10 minutach wyciągnąć kilka główek szparagów do dekoracji. Gotować około 25 minut.
Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować dodając ugotowany wcześniej seler i korzeń pietruszki, doprawić ewentualnie solą.
Łososia pokroić w cienkie paski. Zupę podawać udekorowaną łyżką śmietany, ugotowanymi główkami szparagów, paskami łososia i posypaną koperkiem.
Comments