• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

tarty

Tarta z brukselką i zieloną fasolką

tarta z brukselką i fasolką

Wykwintna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem białego twarogu. Zielone warzywa z szynką dojrzewającą i słonym serem feta doskonale uzupełniają się smakiem.

tarta z brukselką i fasolką

Tarta z brukselką i fasolką szparagową

4 porcje

Składniki

Ciasto
20 dag mąki,
10 dag półtłustego sera twarogowego,
10 dag margaryny,
1 jajko,
1/4 łyżeczki soli,
szczypta gałki muszkatołowej.

Farsz
20 dag brukselki (może być mrożona),
20 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),
2 plasterki szynki dojrzewającej,
10 dag sera typu feta,
2 jajka,
szklanka kwaśnej śmietany 18%,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wymieszać z przesianą mąką i solą, posiekać drobno nożem z zimna margaryną. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Schłodzone cisto wyjąć, pokroić nożem na plastry i wylepić nimi formę do tarty o średnicy 23 cm. Dłonie można zwilżyć zimną wodą, wtedy ciasto nie będzie się do nich kleiło. Dno ciasta nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220oC przez 20 minut.

Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, z fasolki poodcinać końcówki z ogonkami, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować około 2 litry wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli i jednej łyżeczki cukru. Przygotowane warzywa wrzucić na wrzątek i gotować przez około 10 minut, nie przykrywać, odcedzić.

Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym cieście ułożyć ugotowane warzywa, kawałki fety i kawałki szynki. Całość zalać masą śmietanowo jajeczną.

Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez około 30 minut. Podawać gorącą.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij