• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

tarty

Tarta na orzechowym spodzie

tarta z burakami na orzechowym spodzie

Podwójnie orzechowy smak to atuty tego przepisu. Orzechy włoskie dodane do kruchego spodu na tartę oraz pikantne listki rukoli o lekko orzechowym smaku na wierzchu idealnie pasują do gotowanych buraków z duszoną czerwoną cebulą i serem feta. Smak tej potrawy wzbogaca dodatek octu balsamicznego.

tarta z burakami na orzechowym spodzie

Tarta na orzechowym spodzie

4 porcje

Składniki

Ciasto
20 dag mąki pszennej,
10 dag margaryny,
1 jajko,
5 dag orzechów włoskich,
2 łyżki zimnej wody,
1/4 łyżeczki soli.

Farsz
2 ugotowane buraki (około 40 dag),
2 średniej wielkości czerwone cebule (około 30 dag),
15 dag sera typu feta,
3 łyżki octu balsamicznego,
2 jajka,
1 kwaśna śmietana 18% (200 g),
garść rukoli,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu przez 4-5 minut. Ostudzić i drobno posiekać.

Przesiać mąkę, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać orzechy, sól, jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.

Przygotować formę na tartę o średnicy 28 cm. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami foli i przenieść do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Dno podziurkować widelcem.

Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto osłonic folią aluminiową, na spód wysypać np. suchą fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Następnie ściągnąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać przygotowaną cebulę. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż będzie miękka.

Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli. Smażyć razem przez 3 minuty, dodać ocet balsamiczny, przyprawić solą i pieprzem według uznania.

Jajka i śmietanę roztrzepać, lekko posolić. Na podpieczony spód od tarty wyłożyć buraki, dodać pokrojoną na kawałki fetę i zalać masą jajeczną.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 30 minut. Upieczoną tartę przed podaniem posypać umytymi i osuszonymi listkami rukoli.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij