Podwójnie orzechowy smak to atuty tego przepisu. Orzechy włoskie dodane do kruchego spodu na tartę oraz pikantne listki rukoli o lekko orzechowym smaku na wierzchu idealnie pasują do gotowanych buraków z duszoną czerwoną cebulą i serem feta. Smak tej potrawy wzbogaca dodatek octu balsamicznego.
Tarta na orzechowym spodzie
4 porcje
Składniki
Ciasto
20 dag mąki pszennej,
10 dag margaryny,
1 jajko,
5 dag orzechów włoskich,
2 łyżki zimnej wody,
1/4 łyżeczki soli.
Farsz
2 ugotowane buraki (około 40 dag),
2 średniej wielkości czerwone cebule (około 30 dag),
15 dag sera typu feta,
3 łyżki octu balsamicznego,
2 jajka,
1 kwaśna śmietana 18% (200 g),
garść rukoli,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu przez 4-5 minut. Ostudzić i drobno posiekać.
Przesiać mąkę, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać orzechy, sól, jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Przygotować formę na tartę o średnicy 28 cm. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami foli i przenieść do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Dno podziurkować widelcem.
Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto osłonic folią aluminiową, na spód wysypać np. suchą fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Następnie ściągnąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać przygotowaną cebulę. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż będzie miękka.
Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli. Smażyć razem przez 3 minuty, dodać ocet balsamiczny, przyprawić solą i pieprzem według uznania.
Jajka i śmietanę roztrzepać, lekko posolić. Na podpieczony spód od tarty wyłożyć buraki, dodać pokrojoną na kawałki fetę i zalać masą jajeczną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 30 minut. Upieczoną tartę przed podaniem posypać umytymi i osuszonymi listkami rukoli.
Comments