• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Tarta z boczniakami

Tarta z boczniakami

Boczniaki, seler naciowy i pomidorki koktajlowe to zdrowe składniki lekko chrupiącego farszu do wytrawnej  tarty na kruchym cieście, w zalewie śmietanowo jajecznej z tartym żółtym serem.

Boczniaki to bardzo smaczne i bogate w wartości odżywcze grzyby. Są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin, szczególnie z grupy B oraz składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, żelazo, magnez i cynk. W boczniakach są także enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Tarta z boczniakami

Tarta z boczniakami

Składniki

Ciasto
20 dag mąki pszennej,
10 dag margaryny,
1 jajko,
1/4 łyżeczki cukru pudru,
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżki zimnej wody.

Farsz
30 dag boczniaków,
około 10 pomidorków koktajlowych,
2 łodygi selera naciowego,
1 średnia cebula,
1 kwaśna śmietana 18% (200 g),
2 jajka,
3 łyżki starego sera żółtego,
2 łyżki oleju do smażenia,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Przygotować ciasto

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem, drobno posiekać nożem z zimną margaryną. Dodać jajko i dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.

Przygotować formę na tartę o średnicy 23 cm. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i wylepić nim formę do tarty, podnosząc brzegi. Dno podziurkować widelcem.

Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto osłonić folią aluminiową, na spód wysypać np. suchą fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Następnie ściągnąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika.

Przygotować nadzienie

Boczniaki oczyścić, bardzo delikatnie opłukać, osączyć i pokroić w cienkie paski. Łodygi selera naciowego umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby oraz seler. Smażyć około 5 minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.

Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połowę.

Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Na podpieczone ciasto wyłożyć grzyby, zalać masą śmietanową, posypać startym serem. Na wierzchu lekko powciskać przekrojone pomidorki koktajlowe.

Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub posiekanymi liśćmi selera naciowego.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Cukry Proste says

    11 maja 2017 at 18:02

    Świetna wege tarta:)

    Odpowiedz
    • Stary Zeszyt says

      11 maja 2017 at 18:04

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij