
Boczniaki, seler naciowy i pomidorki koktajlowe to zdrowe składniki lekko chrupiącego farszu do wytrawnej tarty na kruchym cieście, w zalewie śmietanowo jajecznej z tartym żółtym serem.
Boczniaki to bardzo smaczne i bogate w wartości odżywcze grzyby. Są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin, szczególnie z grupy B oraz składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, żelazo, magnez i cynk. W boczniakach są także enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Tarta z boczniakami
Składniki
Ciasto
20 dag mąki pszennej,
10 dag margaryny,
1 jajko,
1/4 łyżeczki cukru pudru,
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżki zimnej wody.
Farsz
30 dag boczniaków,
około 10 pomidorków koktajlowych,
2 łodygi selera naciowego,
1 średnia cebula,
1 kwaśna śmietana 18% (200 g),
2 jajka,
3 łyżki starego sera żółtego,
2 łyżki oleju do smażenia,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Przygotować ciasto
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem, drobno posiekać nożem z zimną margaryną. Dodać jajko i dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.
Przygotować formę na tartę o średnicy 23 cm. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i wylepić nim formę do tarty, podnosząc brzegi. Dno podziurkować widelcem.
Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto osłonić folią aluminiową, na spód wysypać np. suchą fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Następnie ściągnąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
Przygotować nadzienie
Boczniaki oczyścić, bardzo delikatnie opłukać, osączyć i pokroić w cienkie paski. Łodygi selera naciowego umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby oraz seler. Smażyć około 5 minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połowę.
Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na podpieczone ciasto wyłożyć grzyby, zalać masą śmietanową, posypać startym serem. Na wierzchu lekko powciskać przekrojone pomidorki koktajlowe.
Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub posiekanymi liśćmi selera naciowego.
Świetna wege tarta:)
Dziękuję 🙂