Delikatna w smaku kremowa zupa z zielonych warzyw. Brokuły, por, fasolka szparagowa i zielony groszek ugotowane z dodatkiem śmietany i zmiksowane na krem, podane z grzankami, starym na drobnych oczkach żółtym serem oraz natką pietruszki.
Zielona zupa krem
Składniki
1 brokuł,
1 duży por,
20 dag fasolki szparagowej (może być z mrożonki),
1 puszka zielonego groszku,
1 cebula,
1 śmietana 18%,
1 kostka bulionu drobiowego,
2 łyżki oleju,
1,5 litra wody,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Por oczyścić, opłukać, odciąć ciemnozielone liście, pokroić na talarki. Brokuły opłukać, osączyć, podzielić na różyczki. Fasolkę opłukać, osączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w tatarki. Groszek odsączyć z zalewy.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę. Dodać por i smażyć razem z cebulą przez około 5 minut. Następnie dodać brokuły, groszek i fasolkę, zalać 1,5 litra gorącej wody, dodać kostkę rosołową i gotować przez 25 minut.
Pod koniec gotowania dodać śmietanę. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Diabelsky napisał
Zupy krem są świetne na pewno spróbuje przepisu dla mojej starszej mamy, która ma już problemy z uzębieniem.