Z pełnoziarnistego pieczywa tostowego, z dużą ilością oliwy i suszonych ziół, mocno chrupiące. Idealny dodatek do każdej zupy krem.
Grzanki do zupy
Składniki
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii.
Przygotowanie
Pieczywo pokroić w niedużą kostkę. Wlać oliwę na patelnię (nie rozgrzewać wcześniej, wtedy pieczywo ładnie wchłonie oliwę i przejdzie jej smakiem), dodać kawałki pieczywa i zioła. Smażyć przez około 20 minut na małym ogniu, często mieszając, aż grzanki będą lekko zrumienione i chrupiące.
[…] fasolka szparagowa i zielony groszek ugotowane z dodatkiem śmietany i zmiksowane na krem, podane z grzankami, starym na drobnych oczkach żółtym serem oraz natką […]