Doskonały dodatek do pieczywa. Z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i drobno posiekaną cebulką.
Pasta twarogowa ze śledziem
Składniki
kostka twarogu (25 dag),
2 płaty solonego śledzia,
1 mała cebula,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
pieprz do smaku,
ewentualnie sól.
Przygotowanie
Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie przez godzinę. Jeśli są bardzo słone lub wolimy łagodniejszy smak to czas moczenia można wydłużyć np. do 2 – 3 godzin. Należy wtedy zmieniać wodę.
Płaty osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem z jogurtem, dodać śledzia i cebulę, wymieszać. Doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i ewentualnie solą.
Pasta najlepiej smakuje na delikatnej bagietce lub podpiekanym chlebie tostowym.
Comments