Pieczony schab ze śliwką to mój ulubiony przepis na pieczone mięso, który najczęściej przygotowuję na Wielkanoc i święta Bożego Narodzenia. Delikatny smak kruchej pieczeni podkreślony słodyczą suszonych owoców. Tak przygotowany schab najlepiej smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plastry z chrzanem lub sosem tatarskim.
Pieczony schab ze śliwką
Składniki
1 kg schabu bez kości,
około 10 suszonych śliwek,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju do smażenia.
Zalewa
1 litr wody,
1 liść ziela angielskiego,
1 łyżeczka soli,
5-6 ziaren pieprzu,
3 ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie
Przygotować zalewę. Zagotować wodę, dodać przyprawy, przestudzić. Umyte mięso oczyścić z błonek i resztek tłuszczu, włożyć do zalewy i odstawić na 24 godziny do lodówki.
Następnie mięso wyjąć z wody, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć wzdłuż na głębokość 4-5 cm. W nacięcie wkładamy opłukane śliwki. Mięso obwiązujemy białą bawełnianą nicią ściągając brzegi nacięcia do siebie. Schab natrzeć dodatkowo solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zrumienić mięso z każdej strony. Dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta.
Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wrzącej wody, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około godzinę.
Comments