• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

domowe wędliny

Pasztet świąteczny

pasztet świąteczny

Rodzinny przepis na specjalne okazje. Robiony dwa razy do roku, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza dużej ilości majeranku, imbiru i odrobinie gałki muszkatołowej. Natomiast ugotowany seler gwarantuje, że ten rarytas świątecznego stołu będzie odpowiednio wilgotny.

Z podanych składników wychodzi spora porcja ale warto przygotować taką ilość. Takim domowym, upieczonym w małych jednorazowych foremkach pasztetem, można podzielić się z rodziną, z bliskimi znajomymi lub po prostu zamrozić na później.

Do pasztetu idealnie pasuje sos tatarski lub chrzan.

pieczony pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

Składniki

75 dag łopatki wieprzowej,
75 dag surowego boczku,
75 dag wołowiny z kością,
75 dag wątroby wieprzowej,
pasek wędzonego boczku,
4 jajka,
3 czerstwe bułki,
seler korzeniowy średniej wielkości,
5-6 suszonych grzybków,
1,5 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
2 liście laurowy,
2 łyżki majeranku,
1 łyżeczka imbiru,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2-3 łyżki oleju do smażenia.

Przygotowanie

Grzybki umyć, namoczyć na noc.

Seler obrać, pokroić na mniejsze części.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać ojej i zrumienić partiami mięso. Przełożyć do dużego płaskiego garnka dodając tłuszcz ze smażenia.

Zalać wrzątkiem na 2 cm poniżej linii mięsa, dodać seler, grzyby razem z wodą z moczenia i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny.  Dodać 3 czerstwe bułki i gotować jeszcze przez około 20 minut bez pokrywki, aż bułki wchłoną płyn i woda częściowo odparuje.

Mięso przestudzić, zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z ugotowanym selerem, bułkami i grzybkami.

Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Liście laurowe utłuc w moździerzu i dodać razem z innymi przyprawami oraz żółtkami do mięsa. Dokładnie wyrobić na jednolita masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Pasztet przełożyć do podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Można też użyć jednorazowych foremek do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 40 minut.

Wskazówki

Do podstawowej masy można dodać garść suszonej żurawiny lub posiekane suszone śliwki. Wtedy każda foremka pasztetu będzie miała inny smak.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij