Kolejny słodki smakołyk ze starego zeszytu mojej babci. Zgromadzone są w nim przepisy na specjalne, wyjątkowe okazje. Tym razem czas na sernik. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba robić osobnego spodu do ciasta.
Cukier, ser, jajka, rodzynki, masło, mąka – wszystko razem połączyć i piec koło 1 godziny. Takie proste? No nie do końca. Babcia zapisywała przede wszystkim składniki. A jak zrobić? Pamiętała. Na dodatek moje dzieci nie znoszą rodzynek, więc zastępuje je suszoną żurawiną, która doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast.
Prosty sernik
Składniki
35 dag cukru,
1 kg twarogu,
5 jajek,
2 małe cukry wanilinowe,
skórka starta z jednej cytryny,
5 dag suszonej żurawiny,
5 dag masła lub margaryny,
5 dag mąki pszennej (np. wrocławskiej),
szczypta soli.
Przygotowanie
Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Żurawinę umyć, osączyć.
Cytrynę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę. Jajka umyć, rozdzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać startą skórkę z cytryny i miękki tłuszcz, dalej ucierać aż masa będzie jednolita. Dodać mąkę, potem twaróg, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać razem z żurawiną do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej przygotowane ciasto, wyrównać górę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około godzinę.
Comments