• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pasty do chleba

Pasta jajeczna ze śledziem

pasta jajeczna ze śledziem

Pomysł na pyszną i prostą pastę na chleb dla wszystkich, którzy uwielbiają śledzie. Wyjątkowego smaku dodaje jej musztarda, kapary i natka pietruszki.

Podana w postaci małych kanapeczek np. z pumpernikla sprawdzi się jako mało kłopotliwa w jedzeniu przekąska na każdym spotkaniu towarzyskim.

pasta śledziowa

Pasta jajeczna ze śledziem

Składniki

5 jajek,
2 płaty solonego śledzia,
2 łyżki ostrej musztardy,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
2 łyżki kaparów,
1 łyżka natki pietruszki,
świeżo zmielony pieprz do smaku,
ewentualnie sól.

Przygotowanie

Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie przez godzinę. Śledzie osuszyć i pokroić na małe kawałki.

Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka posiekać.

Żółtka dokładnie rozgnieść widelcem z musztardą, oliwą i śmietaną na gładką masę. Dodać pokrojone śledzie, białka, kapary i natkę pietruszki. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać.

Pastę podawać schłodzoną, najlepiej na ciemnym pieczywie.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij