Pomysł na pyszną i prostą pastę na chleb dla wszystkich, którzy uwielbiają śledzie. Wyjątkowego smaku dodaje jej musztarda, kapary i natka pietruszki.
Podana w postaci małych kanapeczek np. z pumpernikla sprawdzi się jako mało kłopotliwa w jedzeniu przekąska na każdym spotkaniu towarzyskim.
Pasta jajeczna ze śledziem
Składniki
5 jajek,
2 płaty solonego śledzia,
2 łyżki ostrej musztardy,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
2 łyżki kaparów,
1 łyżka natki pietruszki,
świeżo zmielony pieprz do smaku,
ewentualnie sól.
Przygotowanie
Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie przez godzinę. Śledzie osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka posiekać.
Żółtka dokładnie rozgnieść widelcem z musztardą, oliwą i śmietaną na gładką masę. Dodać pokrojone śledzie, białka, kapary i natkę pietruszki. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać.
Pastę podawać schłodzoną, najlepiej na ciemnym pieczywie.
Comments