• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ryby i owoce morza

Łosoś w serowej panierce

łosoś w serowe panierce

Obiecałam, że umieszczę ten przepis na blogu. Zajęło to trochę czasu, ale w końcu jest. U mnie w rodzinie ten przepis funkcjonuje pod nazwą łosoś w cieście. Przygotowuję go zawsze na kolację Wigilijną. Znika błyskawicznie.

łosoś smażony

Łosoś w serowej panierce

4 porcje

Składniki

50 dag filetu z łososia,
3 łyżki bułki tartej,
3 łyżki żółtego sera startego na drobnych oczkach,
0,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
2 łyżeczki soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku,

olej do smażenia.

Przygotowanie

Z filetu odciąć skórę, pęsetą wyjąć ości (tu idealnie sprawdzają się też kombinerki), opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, podzielić na cztery porcje. Rybę posolić, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 15 minut.

W głębokim talerzu lub misce wymieszać bułkę tartą z serem i papryką, dodać ok. 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu i dużą szczyptę soli. Na osobnym talerzyku roztrzepać jajko z odrobiną soli.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju.

Każdy kawałek ryby panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron po 3-4 minuty na złoty kolor. Kawałki usmażonej ryby przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówki

Łososia można podawać z kawałkami pomarańczy i kawiorem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij