• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Udka kurczaka w żurawinowym sosie

kurczak z żurawiną

Ostatnio jestem dość mocno zapracowana i mam niewiele czasu na gotowanie. Obecnie u mnie na stole zdecydowanie królują dania proste i nie wymagające długiego stania w kuchni. Czy przez to są mniej smaczne? Na pewno nie.

Udka kurczaka, trochę owoców świeżej żurawiny, sok pomarańczowy, czosnek i rozmaryn to wspaniała kompozycja kolorów, smaków i zapachów.

Do przygotowania tego dania najlepiej użyć patelni, którą można potem wstawić do piekarnika, np. takiej z metalowymi lub odczepianymi rączkami.

udka kurczaka z owocami

Udka kurczaka w żurawinowym sosie

6 porcji

Składniki

6 udek z kurczaka (górna część nogi),
20 dag świeżej żurawiny,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżeczki brązowego cukru,
1 pomarańcza,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Włączyć piekarnik, temperaturę nastawić na 180 stopni.

Udka kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni, rozgrzać dwie łyżki oliwy. Obsmażyć kawałki kurczaka z dwóch stron na rumiano zaczynając od strony ze skórą (po około 5 minut z każdej strony).

W tym czasie przebrać i opłukać owoce żurawiny oraz obrać i posiekać ząbek czosnku (można użyć praski). Umyć dobrze gorącą wodą pomarańczę. Zetrzeć skórkę z połowy (tylko samą skórkę bez białej części) i wycisnąć sok z połowy owocu. Drugą część zostawić do dekoracji lub zjeść 🙂

Zrumienione udka odłożyć na talerz.

Na patelnię dodać łyżkę masła, poczekać aż się rozpuści. Wrzucić żurawinę, ocet balsamiczny, czosnek, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać. Ułożyć udka skórą do góry, gotować przez około 5 minut. Kawałki kurczaka polać sosem żurawinowym, włożyć umyte gałązki rozmarynu i całość wstawić do  nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Karmel-itka says

    1 grudnia 2019 at 17:10

    Bardzo ciekawy przepis! Lubię próbować nowych pomysłów na kurczaka 🙂

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij