• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

bez chleba

Szakszuka z czerwoną fasolą

szakszuka

Szakszuka, czyli jajka gotowane w ostrym, gęstym sosie pomidorowym, w końcu zagościła także u mnie w  śniadaniowym menu na weekend. Moja wersja jest z czerwoną fasolą, papryką i cukinią. Daje solidną dawkę energii na cały dzień.

szakszuka z czerwoną fasolą

Szakszuka z czerwoną fasolą

4 porcje

Składniki

1 czerwona cebula,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka krojonych pomidorów,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 średniej cukinii,
4 jajka
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę oraz całą puszkę pomidorów razem z sokiem. Dodać sól i pieprz do smaku (powinno być lekko pikantnie) oraz łyżeczkę czerwonej papryki.

Świeżą paprykę pokroić w paski, cukinię w półtalarki. Dodać do sosu. Gotować wszystko bez przykrycia przez około 10 minut, aż sok z pomidorów odparuje i całość będzie dość gęsta.

W sosie zrobić cztery wgłębienia. Do każdego wbić jajko. Patelnię  przykryć i gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze lekko płynne (około 5-7 minut).

Przed podaniem całość można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Wskazówki

Krojone pomidory mogą być z dodatkiem ziół lub czosnku.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij