Szakszuka, czyli jajka gotowane w ostrym, gęstym sosie pomidorowym, w końcu zagościła także u mnie w śniadaniowym menu na weekend. Moja wersja jest z czerwoną fasolą, papryką i cukinią. Daje solidną dawkę energii na cały dzień.
Szakszuka z czerwoną fasolą
4 porcje
Składniki
1 czerwona cebula,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka krojonych pomidorów,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 średniej cukinii,
4 jajka
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę oraz całą puszkę pomidorów razem z sokiem. Dodać sól i pieprz do smaku (powinno być lekko pikantnie) oraz łyżeczkę czerwonej papryki.
Świeżą paprykę pokroić w paski, cukinię w półtalarki. Dodać do sosu. Gotować wszystko bez przykrycia przez około 10 minut, aż sok z pomidorów odparuje i całość będzie dość gęsta.
W sosie zrobić cztery wgłębienia. Do każdego wbić jajko. Patelnię przykryć i gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze lekko płynne (około 5-7 minut).
Przed podaniem całość można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wskazówki
Krojone pomidory mogą być z dodatkiem ziół lub czosnku.
Comments