Delikatne placuszki w amerykańskim stylu. Najlepsze na niedzielne śniadanie. Można je podawać z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
Jogurtowe pancakes z jabłkami
4 porcje
ok. 25 szt.
Składniki
1,5 szklanki mąki tortowej,
400 g jogurtu naturalnego,
2 jajka,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 czubate łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jabłka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli.
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki.
Jajka roztrzepać przy pomocy trzepaczki z jogurtem naturalnym i olejem. Bezpośrednio do miski dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i cukier. Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać przygotowane jabłka i jeszcze raz wymieszać łyżką.
Placki smażyć na średnim ogniu na nieprzywierającej patelni, najlepiej takiej do pancake’ów. Można ją lekko posmarować olejem. Pancakes smażyć z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Usmażone odkładać na talerz.
zafascynowane napisał
Przepyszne:)
Ilia napisał
Podane z syropem klonowym smakują wybornie.