• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

desery

Waniliowy creme brulee

creme brulee

Wykwintny francuski deser ze śmietanki, żółtek i cukru, który olśni rodzinę i przyjaciół. Deser ten piecze się w kąpieli wodnej nie dłużej niż 40 minut. Aromat i smak potrawie nadaje laska wanilii. Powinien być dobrze schłodzony, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej i tuż przed podaniem za pomocą palnika cukierniczego skarmelizować na wierzchu cukier, który tworzy charakterystyczną, kruchą, słodką skorupkę.

Porcje deseru można udekorować świeżymi owocami.

francuski deser - creme brulee

Waniliowy creme brulee

4 porcje

Składniki

500 ml śmietany kremówki 36%,
1 laska wanilii,
5 żółtek,
125 g białego cukru.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, pestki wydłubać. Śmietanę kremówkę przelać do rondelka, dodać laskę wanilii z pestkami i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Wyjąć wanilię, pestki zostawić :). Z odmierzonego cukru odłożyć 4 płaskie łyżki na później. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami, a gdy zbieleją, powoli wlać gorącą śmietankę, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.

Przygotowany krem przelać do wysmarowanych masłem miseczek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w kąpieli wodnej – na blachę, należy wlać ok. 1-2 cm wody, a następnie wstawić w nią foremki z kremem.

Po tym czasie kokilki wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać wierzch każdej porcji równomiernie pozostałym cukrem i za pomocą palnika cukierniczego go skarmelizować. Zostawić na około 5 minut, aż karmel stwardnieje.

Miseczki z kremem można też podstawić na 4-5 minut  pod mocno nagrzany grill w piekarniku, aż z cukru utworzy się warstwa złotego karmelu.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij