• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kaczka

Udka kaczki duszone z owocami

Udka kaczki duszone z owocami

Udka kaczki powoli duszone w towarzystwie jabłek, suszonych śliwek i białego wina to zestaw, który można podać na rodzinne przyjęcie, niedzielny obiad lub uroczystą kolację we dwoje. Owoce, miód i goździki bardzo dobrze komponują się z czerwonym mięsem udek, dodając mu słodyczy oraz lekko korzennego smaku.

Doskonałymi dodatkami do tego dania będą kopytka, kluski śląskie i różnego rodzaju kasze, a także buraczki lub duszona czerwona kapusta.

Udka kaczki duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

Udka kaczki duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

 

Udka kaczki duszone z owocami

4 porcje

Składniki

4 udka z kaczki,
10 goździków,
2 łyżki miodu,
2 łyżki majeranku,
3-4 kwaśne jabłka,
15 dag suszonych śliwek,
1 szklanka wytrawnego białego wina,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Goździki rozdrobnić w moździerzu. Udka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem i goździkami. Posmarować równomiernie miodem, posypać majerankiem i odstawić na minimum 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć z dwóch stron zamarynowane mięso,przez około 2 minuty z każdej strony zaczynając od tej ze skórą. Należy uważać, żeby się ładnie zrumieniło a nie przypaliło, ponieważ miód szybko się karmelizuje. Udka odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy pokrojone jabłka i śliwki, smażymy przez 2-3 minuty mieszając.

Do owoców wsypujemy około 1/4 łyżeczki soli, dodajemy podsmażone mięso, podlewamy winem, przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy gorącą wodą gdyby sos za mocno wyparował i był za gęsty.

Wskazówki

Jeśli miód jest mało płynny można go przez chwilę pogrzać w kuchence mikrofalowej.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij