• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

warzywa

Czerwona kapusta z papryką

Czerwona kapusta z papryką

Czerwona kapusta i orientalne curry razem?

Zagraj w czerwone i dodaj do tego czerwoną paprykę, czerwoną żurawinę i czerwoną cebulę. Gotuj przez chwilę, dopraw solą, cukrem oraz octem winnym z jabłek. Podawaj do dań z kaczki, wołowiny lub dziczyzny.

Duszona kapusta z papryką

Czerwona kapusta z papryką

Składniki

80 dag czerwonej kapusty,
1 średnia czerwona cebula,
1/2 strąka czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki curry,
2 łyżki octu winnego z jabłek,
1 łyżka oleju,
3 łyżki suszonej żurawiny.

Przygotowanie

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować, usuwając głąb i grube nerwy. Przełożyć do garnka, dodać niewielką ilość gorącej wody (około pół szklanki) i sól, zagotować pod przykryciem. Odkryć na 10 minut i dogotować znów pod przykryciem przez 25 minut.

W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, pozbawić pestek, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć cebulę przez 10 minut, potem dodać paprykę i smażyć jeszcze kolejne 10 minut. Dodać do kapusty, wymieszać.

Pod koniec duszenia dodać żurawinę, doprawić octem winnym, cukrem, curry, ewentualnie solą.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij