• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sosy na zimno

Sos tatarski

sos tatarski

Ostry sos do jajek, ryb np. pstrąga w galarecie i pieczonych mięs. W moim domu obowiązkowa pozycja w świątecznym menu na Wielkanoc lub Wigilię.

sos tatarski

Sos tatarski

Składniki

2 jajka,
2 małe ogórki konserwowe,
1 łyżka chrzanu,
1 łyżka szczypiorku,
5 łyżek majonezu,
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać.

Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem, sokiem z cytryny, przyprawić solą i cukrem.

Ogórki pokroić w drobna kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Wszystkie pokrojone składniki dodać do przygotowanego sosu.

Sos tatarski podawać do pieczonego pasztetu, pstrąga w galarecie, pieczonych mięs na zimno lub jajek.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trackbacks

  1. Schab parzony pisze:
    13 kwietnia 2017 o 12:52

    […] przypraw gotowany na parze to kolejna wersja domowej wędliny. Z sosem z suszonych śliwek lub sosem tatarskim interesująca propozycja przystawki lub świątecznej […]

    Odpowiedz
  2. Pasztet świąteczny pisze:
    15 kwietnia 2017 o 09:00

    […] pasztetu idealnie pasuje sos tatarski lub […]

    Odpowiedz
  3. Pieczony schab ze śliwką pisze:
    15 kwietnia 2017 o 09:35

    […] Pieczony schab ze śliwką to mój ulubiony przepis na pieczone mięso, który najczęściej przygotowuję na Wielkanoc i święta Bożego Narodzenia. Delikatny smak kruchej pieczeni podkreślony słodyczą suszonych owoców. Tak przygotowany schab najlepiej smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plastry z chrzanem lub sosem tatarskim. […]

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij