Surówka z pora to klasyczna surówka do obiadu. Prosta i szybka w przygotowaniu. Z dodatkiem jabłka, natki pietruszki i pestkami słonecznika to pyszne i pełne witamin uzupełnienie dań obiadowych.
Surówka z pora i jabłka
Składniki
1 duży por (biała część) lub 2 mniejsze,
1 jabłko,
2 łyżki pestek słonecznika,
1 łyżka majonezu,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól do smaku.
Przygotowanie
Pora czyścic z uszkodzonych zewnętrznych liści, przekroić wzdłuż (nie rozcinać do końca, będzie go łatwiej kroić), umyć z piasku rozchylając liście, pokroić w półtalarki. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki: por, jabłko, pestki słonecznika, natkę pietruszki przełożyć do miski. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Przygotowanym sosem polać surówkę, dodać sól do smaku, wymieszać.
Jaglusia napisał
Bardzo ciekawa propozycja sałatki 🙂
Zapraszam na bloga. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/