• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Indyk z borowikami

Gulasz z indyka z prawdziwkami

Delikatne i niskokaloryczne mięso z indyka duszone z prawdziwkami w sosie pomidorowym. Gulasz dla miłośników potraw z grzybami. Posypany natką pietruszki idealnie pasuje do kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Można podawać również z ziemniakami.

Indyk z prawdziwkami

Indyk z borowikami

4 porcje

Składniki

50 dag mięsa z indyka na gulasz,
30 dag borowików,
1 czerwona cebula,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oleju,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Zrumienić na gorącym tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i obsmażyć razem z mięsem.

Przecier pomidorowy zmieszać ze szklanką gorącej wody i wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem około 30 minut.

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić na kawałki. Dodać do duszącego się mięsa i gotować jeszcze około 25 minut.

Przed końcem duszenia przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze kilka minut, stale mieszając.

Podawać posypane natką pietruszki.

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Jaglusia says

    29 lipca 2016 at 16:58

    Wspaniały przepis. Indyk jest cudownym mięsem. 🙂
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij