Delikatne i niskokaloryczne mięso z indyka duszone z prawdziwkami w sosie pomidorowym. Gulasz dla miłośników potraw z grzybami. Posypany natką pietruszki idealnie pasuje do kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Można podawać również z ziemniakami.
Indyk z borowikami
4 porcje
Składniki
50 dag mięsa z indyka na gulasz,
30 dag borowików,
1 czerwona cebula,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oleju,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Zrumienić na gorącym tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i obsmażyć razem z mięsem.
Przecier pomidorowy zmieszać ze szklanką gorącej wody i wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem około 30 minut.
Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić na kawałki. Dodać do duszącego się mięsa i gotować jeszcze około 25 minut.
Przed końcem duszenia przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze kilka minut, stale mieszając.
Podawać posypane natką pietruszki.
Jaglusia napisał
Wspaniały przepis. Indyk jest cudownym mięsem. 🙂
Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/