Paszteciki o różnych smakach towarzyszą nam na spływach kajakowych, czy biwakach od wielu lat. Tym razem po kolejnym spacerze w lesie i znalezieniu mnóstwa kurek, zamiast klasycznej jajecznicy z kurkami, która jest tradycyjnym śniadaniem na naszych wyprawach, postanowiliśmy zrobić coś innego.
I tak powstała pasta do chleba z duszonymi kurkami, troszkę na potrzeby konkursu….
Ze świeżą bułeczką smakował wyśmienicie.
Pasta kurkowa do chleba
Składniki
1 pasztet Wielkopolski z indykiem,
1 cebula,
2 – 3 garści kurek (pod namiotem brak wagi),
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka oleju do smażenia.
Przygotowanie
Kurki dokładnie oczyścić i opłukać, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać kurki, dodać sól i pieprz. Dusić przez około 15 minut na małym ogniu.
Pasztet wymieszać z przestudzonymi grzybami i gotowe.
Comments