Apetyczna, lekka zupa w słonecznej barwie. Orzeźwiającego charakteru nadają jej jabłka, a lekko pikantnego smaku seler naciowy.
Marchewkowa zupa krem z jabłkami
4 - 5 porcji
Składniki
1,5 litra wody,
60 dag marchwi,
1 cebula,
3 łodygi selera naciowego,
3 jabłka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 liść laurowy,
2 łyżeczki cukru,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz do smaku,
sok z 1/2 cytryny,
natka z selera lub pietruszki oraz pestki słonecznika do posypania.
Przygotowanie
Marchew obrać, umyć, pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego umyć, pokroić na kawałki. Warzywa wrzucić do dużego garnka, zalać gorącą wodą, przykryć pokrywką i gotować 15 minut.
W tym czasie umyć i obrać dwa jabłka (trzecie pozostaje do dekoracji), pokroić w kostkę. Jabłka, koncentrat pomidorowy, cukier, liść laurowy, gałkę muszkatołową dodać do zupy. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Trzecie jabłko umyć, wydrążyć (nie obierać ze skórki), pokroić na cienkie plasterki. W malutkim garnuszku zagotować sok z cytryny z 1/4 szklanki wody. Kawałki jabłka włożyć do gotującego się soku i gotować przez około 2 minuty. Kawałki jabłka starannie odsączyć.
Z zupy wyciągnąć liść laurowy, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem udekorować kawałkami jabłka i posypać natką selera lub pietruszki oraz ziarnami słonecznika.
Comments