• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Marchewkowa zupa krem z jabłkami

Marchewkowa zupa krem z jabłkami

Apetyczna, lekka zupa w słonecznej barwie. Orzeźwiającego charakteru nadają jej jabłka, a lekko pikantnego smaku seler naciowy.

Marchewkowa zupa krem z jabłkami

Marchewkowa zupa krem z jabłkami

4 - 5 porcji

Składniki

1,5 litra wody,
60 dag marchwi,
1 cebula,
3 łodygi selera naciowego,
3 jabłka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 liść laurowy,
2 łyżeczki cukru,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz do smaku,
sok z 1/2 cytryny,
natka z selera lub pietruszki oraz pestki słonecznika do posypania.

Przygotowanie

Marchew obrać, umyć, pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego umyć, pokroić na kawałki. Warzywa wrzucić do dużego garnka, zalać gorącą wodą, przykryć pokrywką i gotować 15 minut.

W tym czasie umyć i obrać dwa jabłka (trzecie pozostaje do dekoracji), pokroić w kostkę. Jabłka, koncentrat pomidorowy, cukier, liść laurowy, gałkę muszkatołową dodać do zupy. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Trzecie jabłko umyć, wydrążyć (nie obierać ze skórki), pokroić na cienkie plasterki. W malutkim garnuszku zagotować sok z cytryny z 1/4 szklanki wody. Kawałki jabłka włożyć do gotującego się soku i gotować przez około 2 minuty. Kawałki jabłka starannie odsączyć.

Z zupy wyciągnąć liść laurowy, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem udekorować kawałkami jabłka i posypać natką selera lub pietruszki oraz ziarnami słonecznika.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij