Pasta idealnie pasuje do grzanek i małych kanapek lub jako dodatek np. do pieczonych ziemniaków. Idealnie sprawdzi się też podany na krakersach w formie przystawki.
Pasta kurkowa z ricottą
Składniki
300 g kurek,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy,
¼ łyżeczki soli,
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
250 g ricotty.
Przygotowanie
Kurki oczyścić, opłukać i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać i też drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dodać czosnek i grzyby, smażyć przez około 10 minut, aż grzyby zmiękną. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia.
Ostudzone grzyby wymieszać z ricottą i natką pietruszki, schłodzić.
Comments