Czyli kopytka alla Italiana z ziemniaków gotowanych w mundurkach.Typowe dla polskiej kuchni kopytka są bardzo podobne do klusek z ciasta ziemniaczanego w kuchni włoskiej. Są trochę mniejsze, inaczej uformowane i po ugotowaniu moim zdaniem, znacznie bardziej miękkie. Najczęściej podaje się je z różnego rodzaju sosami.
Zacząć trzeba od właściwego ugotowania ziemniaków w mundurkach. A jak prawidłowo ugotować ziemniaki w mundurkach? Przede wszystkim trzeba kupić odpowiednie ziemniaki. Najlepsze będą takie, które się nie rozpadają po ugotowaniu. Najlepiej wybrać ziemniaki równej, średniej wielkości bez uszkodzeń i plam. Wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Włożyć do wysokiego garnka (mogą kipieć podczas gotowania), zalać gorącą wodą, posolić i gotować przez 20-30 minut w zależności od wielkości na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Odlać wodę i od razu wyłożyć na półmisek lub zostawić na durszlaku.
Obierać ze skórki, kiedy przestygną na tyle, że będziemy mogli utrzymać je w ręku nie parząc się. Jeśli przeznaczone są na sałatkę, kroimy je dopiero, gdy całkowicie ostygną.
Gnocchi w sosie pomidorowo-kurkowym
4-5 porcji
Składniki
Kluski
0,5 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
0,5 łyżeczki soli.
Sos
2 pomidory,
10 pomidorów suszonych (nie w zalewie),
25 dag kurek (mogą być mrożone),
200 g kwaśnej śmietany 18%,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
4 łyżki startego parmezanu,
łyżka posiekanego koperku,
kilka listków świeżej bazylii,
sól i ostra papryka do smaku.
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Przełożyć na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, dodać pozostałe składniki klusek, lekko wymieszać “środek” widelcem, szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na cztery części, uformować wałki o średnicy 1 – 1,5 cm podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną.
Kluski gotować partiami w dużej ilości osolonej wody. Wyjąć łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Przygotować sos
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Suszone pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać masło zmieszane z oliwą, zeszklić cebulę, dodać oczyszczone kurki, smażyć razem 15 minut, aż grzyby będą miękkie. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, śmietanę. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać do sosu gnocchi, doprawić solą i ostrą papryką. Pozostawić na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszać.
Posypać parmezanem, koperkiem i bazylią. Podawać gorące.
Comments