Łatwy przepis na idealne bułki śniadaniowe z dodatkiem dyni i ziaren słonecznika.
Bułki z dynią
10-12 szt.
Składniki
150 ml mleka,
25 g świeżych drożdży,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru,
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
50 g mąki pszennej razowej (typ 2000),
400 g mąki tortowej (typ 450),
70-80 g oczyszczonej dyni (mały kawałek),
2 łyżki ziaren słonecznika.
Do posmarowania
2 łyżki mleka.
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do miski przesiać mąkę tortową, dodać mąkę razową, cukier, sól i gałkę muszkatołową, wymieszać. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mąki. Do suchych składników dodać także mleko z rozpuszczonymi drożdżami, jogurt naturalny, oliwę i ziarna słonecznika. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem lub w robocie planetarnym), przykryć ściereczką i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyłożyć na deskę lekko podsypaną mąką. Uformować wałek i podzielić na 10-12 równych części, w zależności jak duże bułeczki chcemy otrzymać. Uformować kuleczki z ciasta i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 225 stopni.
Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i piec przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Studzić na metalowej kratce.
Comments