• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pieczywo

Bułki z dynią

Łatwy przepis na idealne bułki śniadaniowe z dodatkiem dyni i ziaren słonecznika.

Bułki z dynią

Bułki z dynią

10-12 szt.

Składniki

150 ml mleka,
25 g świeżych drożdży,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru,
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
50 g mąki pszennej razowej (typ 2000),
400 g mąki tortowej (typ 450),
70-80 g oczyszczonej dyni (mały kawałek),
2 łyżki ziaren słonecznika.

Do posmarowania
2 łyżki mleka.

Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do miski przesiać mąkę tortową, dodać mąkę razową, cukier, sól i gałkę muszkatołową, wymieszać. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mąki. Do suchych składników dodać także mleko z rozpuszczonymi drożdżami, jogurt naturalny, oliwę i ziarna słonecznika. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem lub w robocie planetarnym), przykryć ściereczką i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyłożyć na deskę lekko podsypaną mąką. Uformować wałek i podzielić na 10-12 równych części, w zależności jak duże bułeczki chcemy otrzymać. Uformować kuleczki z ciasta i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 225 stopni.

Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i piec przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Studzić na metalowej kratce.

Domowa Piekarnia

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij