Wyjątkowa pasta do chleba. Delikatna w smaku wątróbka drobiowa połączona ze słodyczą wiśniówki i suszonych śliwek, ostrością imbiru i intensywnym aromatem natki pietruszki. Jej przygotowanie nie wymaga super umiejętności kucharskich, a dodatkowo jest to tania propozycja smarowidła do różnego rodzaju kanapek.
Ze świeżą bułką lub grzanką z pełnoziarnistego chleba, z plasterkami kiszonego ogórka lub grzybkami z octu na pewno znajdzie swoich amatorów.
Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką
Składniki
50-60 dag wątróbki drobiowej,
1 duża cebula,
10 suszonych śliwek,
2 łyżki natki pietruszki,
3 łyżki wiśniówki (np. Lubelskiej),
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowanie
Wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu, opłukać i osączyć.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim cebulę na złoty kolor, zdjąć z patelni. Dodać pozostałą łyżkę oleju i smażyć kawałki wątróbki z dwóch stron, aż będą rumiane. Pod koniec smażenia dodać cebulę i wiśniówkę. Smażyć razem przez chwilę, aż odparuje alkohol.
Dodać majeranek, oprószyć solą i pieprzem, podlać 1/4 szklanki gorącej wody, dusić jeszcze razem pod przykryciem przez 2-3 minuty.
Usmażoną wątróbkę z cebulą i sosem przełożyć do melaksera lub zmiksować blenderm na jednolitą masę dodając imbir i gałkę muszkatołową. Do przygotowanej masy dodać umyte i pokrojone śliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, przełożyć do miski lub innego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Comments